Diari El Punt TAV

Diari el Punt. 25/11/10 02:00 - Albert Mercader


Els veïns que es queixen del soroll i de les vibracions del TAV ja tenen cançó. L'autor és el vilafranquí Paton Soler.


Fa un any, el portaveu dels veïns que es queixen pels sorolls i les vibracions pel pas del TAV a Vilafranca del Penedès, Josep Antoni Doblas, va aturar el cantautor local Paton Soler quan aquest passejava per la vila. En Doblas estava mostrant a uns tècnics les esquerdes que tenia el carrer Comerç. “Ep, Paton, a veure quan fas una cançó sobre els problemes que tenim!”, li va dir. En Paton va recollir el guant i al cap de poc temps va trucar a la porta de Doblas amb la cançó sota el braça gravada amb l'ajuda del seu inseparable amic Jordi Morgades. La peça titulada Passa l'AVE per la vila va estar a punt d'entrar a formar part de l'escenificació dels versots dels diables de Sant Fèlix de l'any passat però al final no es va fer. Un any després aquella cançó està a punt de convertir-se en l'últim videoclip que el cantautor, i ja en seran 11, fa per donar a conèixer la seva música. En Morgades està mirant la fórmula d'enregistrar la cançó mentre passi l'AVE per la ciutat si és que el soroll que fa li ho permet. De moment, ja tenen el lloc triat. A l'altura de l'avinguda de Barcelona, prop de la zona on acaba la llosa de cobriment del tren.
La peça musical, que durant aquest temps s'ha fet pública de forma tímida en una web local “va ser feta fa un any i sembla mentida però no ha perdut gens d'actualitat. Si hagués dit que l'havia fet la setmana passada tothom m'hagués cregut”, diu en Paton. “Oh que bé, quina alegria! / passa l'AVE per la vila / Oh que bé, quina il·lusió! / Que de pressa va el cabró /... / Ara passen a tota hòstia / AVE amunt i AVE avall, / quin regal aquest invent, / collons quin terrabastall /... / I ara apareixen esquerdes / on no hi havien de ser. / Tot perfecte, cap problema! i aquí us queda aquest merder” diuen algunes de les seves estrofes.
En Paton ha accedit aquesta setmana a cantar-nos la cançó pel diari a l'estació de Vilafranca mentre passava un tren de mercaderies i de fet s'ha hagut d'esforçar pel soroll que feia. L'anècdota de la cançó serveix per mostrar la feina molts cops desapercebuda i sorda que ha fet aquest cantautor per la seva ciutat. Del total de 500 cançons que ha fet al llarg de la seva carrera artística n'hi ha entre 50 i 75 dedicades o amb referència directa a Vilafranca del Penedès. De la seva guitarra han sortit l'himne del Club Patí Vilafranca, cançons dedicades als Castellers de Vilafranca i als Xicots, la cançó dels Tres Tombs de Vilafranca, el valset dels gegants de Vilafranca i la música dels versos de Manuel Milà i Fontanals. En Paton no para. Ha fet més de 40 actuacions i ara prepara el llibre Qui dia passa any empeny!, que sortirà al gener amb un resum de la seva carrera del 1973 al 2011. Felicitats!

email protegit